DE PREMATURENSPECIALIST VAN NEDERLAND!
VANAF MAATJE 32 T/M 50 MET DE MOGELIJKHEID TOT MAATWERK!
info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelbuggy (0)

Er zijn nog geen producten in uw winkelbuggy geplaatst.

Waarom NICU verpleegkundige?

Waarom NICU verpleegkundige?

Waarom ambieer ik het om NICU-verpleegkundige te zijn?


Na 5 jaar ervaring op de kinderafdeling gecombineerd met een medicum-care afdeling voor pasgeborenen werk ik nu ruim 4 jaar op de NICU. Een prachtige werkplek!

Als ik vertel waar ik werk denken mensen vaak dat ik vooral bezig ben met het verschonen en vooral het knuffelen van baby’s. En hoewel ik dat laatste soms wel doe (met toestemming van de ouders uiteraard!) betekent het zoveel meer om NICU-verpleegkundige te zijn.

Op mijn werk zorg ik voor kinderen die veel te vroeg geboren zijn of erg ziek zijn en daarom intensieve zorg nodig hebben. En hoewel dat vaak gepaard gaat met veel verdriet en zorgen zijn er ook heel veel prachtige momenten waarvan ik deel mag uitmaken. Ik voel het als een voorrecht dat ik erbij mag zijn op een van de spannendste, mooiste en ontroerendste momenten van het leven.

Vrijwel altijd zijn we als team aanwezig bij de geboorte van een kindje, om het daarna goed te kunnen opvangen en stabiliseren. Iedere geboorte is voor mij altijd weer een mooi en bijzonder moment, hoewel we soms ook weten dat daarna een hele lange tijd volgt van ziekenhuisopname en vervelende onderzoeken en behandelingen. Ook halen we samen met de arts regelmatig kindjes op in een ander ziekenhuis als ze onze intensieve zorgen nodig hebben.

De eerste dagen is een kindje vaak erg instabiel of ziek, soms zo ziek dat het niet kan worden vastgehouden door de ouders. Als dan het moment komt dat dit wel kan is het heel fijn om dat voor ouders te kunnen doen. Als je vaker voor hetzelfde kindje zorgt zie je hem of haar opknappen en sterker worden, en zie je ook het vertrouwen van ouders in hun kindje groeien. Je bouwt een goede band op met ouders en ik vind het altijd fijn om te merken dat ze hun kind met een gerust hart bij mij achterlaten. Sinds ik zelf moeder ben besef ik nog meer dan eerst hoe moeilijk dat moet zijn. We investeren op de afdeling veel tijd in het samen met ouders verzorgen van hun kind en vooral leren hoe ze zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Verschonen, sondevoeding geven, het kind uit de couveuse tillen om te buidelen (huid op huid knuffelen), het is fijn als ouders zoveel mogelijk de regie krijgen. Het is immers hun kind!

Het is mooi om het vertrouwen van ouders te zien groeien: eerst is er totale paniek, angst, ontreddering, ongeloof of boosheid, langzaam omslaand in daadkracht, vertrouwen, en uiteindelijk  de volgende stap op weg naar huis, de overplaatsing van het kindje naar een ander ziekenhuis dichter bij huis of naar de medium care afdeling in ons eigen ziekenhuis. Ook bij die laatste stap ondersteunen we door mee te rijden met de ambulance en het kindje in het volgende ziekenhuis over te dragen.

Iedere kleine stap vooruit vieren we mee met ouders, van een goede bloeduitslag tot weer 10 gram aangekomen, van een diploma als het kind eindelijk 1 kilo weegt tot helemaal zelfstandig ademen zonder ondersteuning. Die kleine dingen maken dit werk extra leuk en gelukkig zijn er veel van deze momenten!

Maar soms kunnen we helaas echt niets meer voor een kindje doen en dan begeleiden we ook bij het afscheid nemen. Dat is iets wat je maar één keer kunt doen en daarom nemen we daar alle tijd voor die nodig is. Soms zijn we ook bij de begrafenis of crematie aanwezig als ouders dit op prijs stellen. We hopen dan vooral dat we alles hebben gedaan om het afscheid zo mooi mogelijk en naar wens van de ouders te maken.

Sommige kinderen vergeet je nooit, sommigen maken ‘krasjes op je ziel’ zoals een collega dat zo mooi kan omschrijven. Maar in het grootste deel van de gevallen zwaaien we kinderen tevreden uit op weg naar het laatste stukje richting huis.

De diversiteit van dit vak, nooit weten hoe je dag verloopt, hollen of stilstaan, lachen en huilen, dat maakt mijn vak tot een prachtvak, en ik hoop dat ik dit nog vele jaren kan blijven doen.

Hedwig van Boxtel
NICU-verpleegkundige
MMC Veldhoven

 
  Hedwig van Boxtel     29-03-2019 13:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Onze webwinkel gebruikt hele kleine cookies om het bezoek te meten en meer niet. We zullen geen persoonlijke data van u opslaan.