Welke Nicu termen bestaan er?

Daar sta je ineens, in het ziekenhuis met een kindje dat te vroeg geboren is. Alles komt op je af en ben je vrij snel alweer kwijt door alle hectiek frown

Om jou een beetje te helpen hebben we een lijst samengesteld waarin de meeste NICU termen naar voren komen en worden uitgelegd. Deze lijst kun je ook voorleggen aan familie, vrienden en kennissen zodat die ook op de hoogte zijn van wat er allemaal bij komt kijken.


Wat betekent NICU?
Neonatal Intensive Care Unit

Waarom een Afdekhoes over de couveuse?
Een hoes die over de couveuse wordt getrokken om lichtprikkels te beperken.

Waarom een Algo gehoortest ofwel OAE-screening?
Door een neonatale gehoorscreening zal er worden bekeken of er eventueel gehoorbeperkingen zijn op getreden. Kinderen die een zuurstoftekort hebben gehad hebben hier meer kans op.

Wat betekent een Apneu?
Kortdurende ademstilstand door onrijpheid van de ademhalingsregulatie bij vroeggeboorte of ten gevolge van afsluiting van de luchtwegen

Wat is een Apgar score?
Is een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden.

Waarom heeft mijn premature baby een Arterielijn?
De arterielijn wordt in een slagader(arterie) ingebracht. Dit gebeurt in de meeste gevallen in de slagader van de pols. Dit kan zowel links als rechts, de arts bepaalt de geschikte plaats. Via deze lijn kan de bloeddruk op de monitor worden afgelezen. Er kan ook bloed uit afgenomen worden. Uw baby hoeft dan niet geprikt te worden voor een bloedafname.

Een Bloedtransfusie waarom is dit?
Door een te laag HB gehalte (Hemoglobine) heeft een prematuur vaak te kort aan rode bloedcellen.
Het bloed (de rode bloedcellen) wordt via een infuus aan de baby gegeven.

Wat betekent de afkorting BMF?
Breast, Milk & Fortifier. BMF wordt aan afgekolfde moedermelk toegevoegd om de voeding beter op de behoefte van een vroeggeboren baby af te stemmen. Het is eiwit en calorierijk.

Wat is een Brady bij een prematuur kindje?
Bradycardie is een dalende hartfrequentie

Prematuur en BPD, wat betekent dit? 
Bronchopulmonale Dysplasie, blijvende longschade na beademing. De diagnose wordt 4 weken voor de uitgerekende datum gesteld. Er wordt dan bekeken of de baby nog zuurstofbehoefte heeft.

Wat is een Couveuse en waarom ligt een baby in de couveuse?
De Couveuse is een kusstof huisje, waarin de temperatuur, het zuurstofgehalte van de lucht en de luchtvochtigheid zeer nauwkeurig geregeld kan worden.

Wat betekent CPAP?
Continuous Positive Airway Pressure, Dit is een therapie die de ademhaling van de baby ondersteunt en stimuleert. CPAP wordt gegeven door middel van een neusstukje wat weer is aangesloten op een apparaat.

Waar krijgt mijn te vroeggeboren baby Coffeine?
Stimuleert het nog onrijpe ademenhalingsproces. Dit wordt regelmatig aan een vroeggeboren baby gegeven als de baby een apnoe heeft.

Waarom krijgt een prematuur en dysmatuur Hydrocortison – Dexamethason toegevoegd?
Een bijnierhormoon dat de rijping van de longen stimuleert. De baby is zo minder afhankelijk van beademingsapparatuur.

Waarom een CT Scan voor mijn baby?
Dit is een röntgenonderzoek waarmee het mogelijk is om een dwarsdoorsneden van de baby te maken. Hier kan een arts heel precies zien en beoordelen of er afwijkingen zijn. Deze test is niet belastend en niet pijnlijk. De uitslag van deze test is meteen bekend.

Wat betekent Dysmatuur?
Baby's die voor de duur van de zwangerschap te klein en licht zijn geboren.

Waarom ligt mijn baby aan het Infuus?
Is een apparaat waarmee vloeistof langzaam in een bloedvat van een baby wordt gebracht. Ook kan dit infuus gebruikt worden voor het afnemen van bloed voor laboratorium onderzoek

Prematuur en Fototherapie, waarom is dit?
Uw baby kan een aantal dagen na de geboorte “geel” gaan zien (=hyperbilirubinaemie). Indien de “bili” te hoog is, krijgt uw baby “fototherapie”. Uw baby ligt dan onder de “blauwe lamp” en/of op een lichtmatje met alleen een luier aan, in de couveuse of het warmtebed. Uw baby krijgt een “brilletje” op ter bescherming van de ogen. ’s Morgens (en soms nog vaker op de dag) wordt er bij uw baby bloed afgenomen via een hielprik. De behandeling duurt meestal 2 à 3 dagen.

Wat betekent een Follow-up programma voor prematuren -en dysmaturen baby's?
Een aantal kinderen dat op de NICU heeft gelegen, komt regelmatig terug op de follow-up polikliniek. Met deze controles kunnen ontwikkelingsstoornissen vroeg ontdekt en behandeld worden. Ook kan met de opgedane kennis de zorg steeds worden verbeterd.

Wat betekent Hellp voor een zwangerschap?
Een ziektebeeld dat alleen voorkomt in de zwangerschap en dat gepaard gaat met afbraak van rode bloedcellen, leverfunctiestoornissen, en een verlaagd aantal bloedplaatjes, leidend tot ernstige bedreiging van vitale functies van moeder en kind; vaak in combinatie met pre-eclampsie

Waarom ligt mijn te vroeg geboren baby op de HC high care?
Extra zorg voor pasgeborenen, die geen IC (meer) nodig hebben. Het gaat hierbij om ademhalingsondersteuning bij apnoeaanvallen, parenterale voeding of voortgezet onderzoek naar het ontstaan van hersenbeschadiging.

Wat is een Hielprikscreening?
Bij alle pasgeborenen wordt rond de 4e dag na de geboorte bloed afgenomen voor de hielprikscreening. Dit bloed wordt onderzocht op diverse aandoeningen.

Wat betekent Intubatie?
Is het aanbrengen van een buis (tube) in de luchtpijp ten behoeve van beademingsapparatuur of om de luchtweg vrij te maken.

Waarom is het zo belangrijk om te Kangaroen met een prematuur of dysmatuur geboren baby?
Buidelen. Huid op huid contact. Er is onderzoek naar gedaan dat vroeggeboren baby's het beter kunnen doen als er veel gebuidelt wordt. Pure liefde naar elkaar toe. De baby hoort jouw hartslag.

Wat betekent Lies- en/ of navelbreuken bij een prematuur geboren kindje?
Doordat bij een te vroeg geboren baby de ademspanninggrote grote druk zet op de buik, komen lies- en/ of navelbreuken regelmatig voor. Navelbreuken, groot of klein, verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. Bij liesbreuken wordt meestal operatief ingegrepen.

Wat betekent Low of High-Flow?
Via een neusbril, of “snorretje” kan wat extra lucht en/ of zuurstof worden gegeven aan een kind dat geen CPAP meer nodig heeft.

Wat is Meconium?
De eerste ontlasting die een baby produceert, wordt meconium genoemd.

Wat betekent Medium care in het ziekenhuis?
Wanneer een baby stabiel is op de High Care en bijna zo ver is dat hij naar huis mag, verhuist hij van de High Care naar de Medium Care. Ook worden hier baby’s opgenomen die zijn geboren met een zwangerschapsduur vanaf 32 weken en met een minimaal gewicht van 1.500 gram.

Wat is Meningitis?
Hersenvliesontsteking; dit ontstaat vaak vanuit een sepsis. Om dit aan te tonen wordt een ruggenprik uitgevoerd. Hierna wordt gestart met antibiotica via een infuus.

Waarom ligt mijn baby aan de Monitor in het ziekenhuis?
De monitor registreert en bewaakt de parameters: de hartslag, de ademhaling, de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed (Saturatie). De baby krijgt 3 plakkers op de borst en buik en wordt hiermee aangesloten aan de monitor.

Wat is een Navellijn bij een baby?
Deze lange infuuslijn wordt steriel door een arts in de navelstreng ingebracht. Vaak gebeurt dit vlak na de geboorte. Een lange infuuslijn kan ook in een arm of been worden ingebracht.

Wat betekent NEC?
Necrotiserende Enterocilitis is een darmaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen. Het ontstaat vooral bij kinderen die daarbij ook nog eens dysmatuur (een te laag geboortegewicht voor de zwangerschap) zijn. Het is één van de meest ernstige maar ook levensbedreigende aandoeningen bij prematuren.

Prematuur en Open Ductus Botalli, wat houdt dit in?
Voor de geboorte is er een open verbinding tussen de aorta en de longslagader, de ductus Botalli. Normaal sluit de opening binnen enkele uren tot 3 dagen na de geboorte. Als de verbinding na de geboorte open blijft, is er sprake van een open ductus Botalli (ODB).

Wat is een Pneumonie?
Longontsteking; de baby heeft moeite met de ademhaling. Na röntgenonderzoek wordt dan gestart met antibiotica via een infuus.


Wat betekent Prematuur?
Een vroeggeboren baby voor de 37e zwangerschapsweek.

Wat is Pre-eclampsie?
Zwangerschaps- hoge bloeddruk gepaard gaand met eiwitverlies in de urine, met als risico onder meer nierschade, leverschade en ernstige neurologische problemen bij de moeder en ernstige groeivertraging en hersenbeschadiging.

Wat betekent Saturatie?
Het zuurstofgehalte van het bloed, met behulp van een bandje met een rood lichtje rondom hand of voet wordt dit gemeten en zal dit op de monitor te zien zijn.

Wat is Reflux?
Gastro-oesofagale Reflux (GER) is een aandoening die vaak voorkomt bij prematuren.
Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm

RDS, wat houdt dat in bij een te vroeg geboren baby?
Respiratory distress syndrome. Doordat de longen van te vroeg geboren baby’s nog onrijp zijn,    wordt er nog geen of te weinig surfactant aangemaakt. Surfactant is een stof die ervoor zorgt dat er lucht achterblijft in de longblaasjes na het uitademen, zodat de longblaasjes niet samenvallen. Ze klappen als het ware dicht. Een volgende ademhaling vereist dan teveel inspanning, alsof je een hele stugge ballon moet opblazen. De ademhaling is versneld en zichtbaar zwaar.

RMD Waarom en wat zijn Ronald Mcdonald huizen?
Ronald McDonald Huis. In een Ronald McDonald Huis kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren van zieke kinderen die worden behandeld in het ziekenhuis.

Wat is R.O.P. bij een prematuur?  
Rethinopathie van de prematuur. Bij deze aandoening is het netvlies van de ogen beschadigd. Dit kan ontstaan bij veel te vroeg geboren baby’s die behandeld zijn met extra zuurstof. De oogarts komt de ogen een paar keer controleren. De ogen moeten voor het onderzoek meerdere keren, met diverse druppels, gedruppeld worden om de pupil te verwijden.

Wat is RSV-infectie – RS-virus?
Een virusinfectie die aanleiding geeft tot een bovenste luchtweginfectie. Vervolgens kan het ook leiden tot een ernstige infectie van de lagere luchtwegen. Voor vatbare kinderen kan de infectie ook ernstige gevolgen hebben. Sinds een aantal jaar kunnen vatbare kinderen (met long problematiek) in de maanden met een R erin Synagis krijgen op advies van de kinderarts. Dit is geen medicijn om het te voorkomen maar wel het risico te beperken.

Waarom krijgt mijn baby Sondevoeding?
Als uw kind nog niet zelf kan drinken, krijgt het kleine beetjes melk via de sonde. Een dun slangetje dat door de neus of mond naar de maag gaat.

Wat betekent HFO – Trilbeademing?
Via het beademingsapparaat kan de ademhaling van het kind ondersteund worden of geheel worden overgenomen. Bij deze vorm van ademhalingsondersteuning wordt met een heel hoge frequentie (600 keer per minuut) hele kleine beetjes lucht en zuurstof in de longen geblazen.

Wat betekent Visite lopen in het ziekenhuis?
Het dagelijkse artsenvisite. Tijdens de artsenvisite bespreken de arts en de verpleegkungide met u hoe het met gaat met de baby en hoe er een behandeling er verder uitziet.

Waarom Vitamine C voor een baby?
Bevordert de ijzeropname. De kinderartsen adviseren dit te geven tot de 4 jaar.

Waarom Vitamine D?
Wordt gegeven om rachitis (Engelse ziekte) te voorkomen, dus voor de bot ontwikkeling.

Waarom krijgt mijn baby Vitamine E?
Wordt gegeven om bloedarmoede te voorkomen.

Waarom krijgt mijn baby Vitamine K?
Wordt bij alle baby’s (eenmalig) toegediend om hersenbloedingen te voorkomen. Is reeds aan kunstvoeding toegevoegd, wordt bij borstvoeding in druppelvorm gegeven.

Wat is een Warmtebedje in het ziekenhuis?
Dit is een bed met bodemverwarming, waardoor de baby goed op temperatuur kan blijven. De verpleegkundige of de ouder kan de baby makkelijker verzorgen dan in de couveuse omdat, de baby beter te bereiken is.

Wat is een Zuurstofbril?
Hieraan is een slang bevestigd waardoor bevochtigde zuurstof wordt aangeboden.

 


| Meer