DE PREMATURENSPECIALIST VAN NEDERLAND!
VANAF MAATJE 32 T/M 50 MET DE MOGELIJKHEID TOT MAATWERK!
info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelbuggy (0)

Er zijn nog geen producten in uw winkelbuggy geplaatst.

Handige informatie/ Termen

Daar sta je ineens, in het ziekenhuis met een kindje dat te vroeg geboren is. Alles komt op je af en ben je vrij snel alweer kwijt door alle hectiek frown

Om jou een beetje te helpen hebben we een lijst samengesteld waarin de meeste NICU termen naar voren komen en worden uitgelegd. Deze lijst kun je ook voorleggen aan familie, vrienden en kennissen zodat die ook op de hoogte zijn van wat er allemaal bij komt kijken.


NICU
Neonatal Intensive Care Unit

Afdekhoes
Een hoes die over de couveuse wordt getrokken om lichtprikkels te beperken.

Algo gehoortest ofwel OAE-screening
Door een neonatale gehoorscreening zal er worden bekeken of er eventueel gehoorbeperkingen zijn op getreden. Kinderen die een zuurstoftekort hebben gehad hebben hier meer kans op.

Apneu
Kortdurende ademstilstand door onrijpheid van de ademhalingsregulatie bij vroeggeboorte of ten gevolge van afsluiting van de luchtwegen

Apgar score
Is een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden.

Arterielijn
De arterielijn wordt in een slagader(arterie) ingebracht. Dit gebeurt in de meeste gevallen in de slagader van de pols. Dit kan zowel links als rechts, de arts bepaalt de geschikte plaats. Via deze lijn kan de bloeddruk op de monitor worden afgelezen. Er kan ook bloed uit afgenomen worden. Uw baby hoeft dan niet geprikt te worden voor een bloedafname.

Bloedtransfusie
Door een te laag HB gehalte (Hemoglobine) heeft een prematuur vaak te kort aan rode bloedcellen.
Het bloed (de rode bloedcellen) wordt via een infuus aan de baby gegeven.

BMF
Breast, Milk & Fortifier. BMF wordt aan afgekolfde moedermelk toegevoegd om de voeding beter op de behoefte van een vroeggeboren baby af te stemmen. Het is eiwit en calorierijk.

Brady
Bradycardie is een dalende hartfrequentie

BPD
Bronchopulmonale Dysplasie, blijvende longschade na beademing. De diagnose wordt 4 weken voor de uitgerekende datum gesteld. Er wordt dan bekeken of de baby nog zuurstofbehoefte heeft.

Couveuse
De Couveuse is een kusstof huisje, waarin de temperatuur, het zuurstofgehalte van de lucht en de luchtvochtigheid zeer nauwkeurig geregeld kan worden.

CPAP
Continuous Positive Airway Pressure, Dit is een therapie die de ademhaling van de baby ondersteunt en stimuleert. CPAP wordt gegeven door middel van een neusstukje wat weer is aangesloten op een apparaat.

Coffeine
Stimuleert het nog onrijpe ademenhalingsproces. Dit wordt regelmatig aan een vroeggeboren baby gegeven als de baby een apnoe heeft.

Hydrocortison – Dexamethason
Een bijnierhormoon dat de rijping van de longen stimuleert. De baby is zo minder afhankelijk van beademingsapparatuur.

CT Scan
Dit is een röntgenonderzoek waarmee het mogelijk is om een dwarsdoorsneden van de baby te maken. Hier kan een arts heel precies zien en beoordelen of er afwijkingen zijn. Deze test is niet belastend en niet pijnlijk. De uitslag van deze test is meteen bekend.

Dysmatuur
Baby's die voor de duur van de zwangerschap te klein en licht zijn geboren.

Infuus
Is een apparaat waarmee vloeistof langzaam in een bloedvat van een baby wordt gebracht. Ook kan dit infuus gebruikt worden voor het afnemen van bloed voor laboratorium onderzoek

Fototherapie
Uw baby kan een aantal dagen na de geboorte “geel” gaan zien (=hyperbilirubinaemie). Indien de “bili” te hoog is, krijgt uw baby “fototherapie”. Uw baby ligt dan onder de “blauwe lamp” en/of op een lichtmatje met alleen een luier aan, in de couveuse of het warmtebed. Uw baby krijgt een “brilletje” op ter bescherming van de ogen. ’s Morgens (en soms nog vaker op de dag) wordt er bij uw baby bloed afgenomen via een hielprik. De behandeling duurt meestal 2 à 3 dagen.

Follow-up programma
Een aantal kinderen dat op de NICU heeft gelegen, komt regelmatig terug op de follow-up polikliniek. Met deze controles kunnen ontwikkelingsstoornissen vroeg ontdekt en behandeld worden. Ook kan met de opgedane kennis de zorg steeds worden verbeterd.

Hellp
Een ziektebeeld dat alleen voorkomt in de zwangerschap en dat gepaard gaat met afbraak van rode bloedcellen, leverfunctiestoornissen, en een verlaagd aantal bloedplaatjes, leidend tot ernstige bedreiging van vitale functies van moeder en kind; vaak in combinatie met pre-eclampsie

HC high care
Extra zorg voor pasgeborenen, die geen IC (meer) nodig hebben. Het gaat hierbij om ademhalingsondersteuning bij apnoeaanvallen, parenterale voeding of voortgezet onderzoek naar het ontstaan van hersenbeschadiging.

Hielprikscreening
Bij alle pasgeborenen wordt rond de 4e dag na de geboorte bloed afgenomen voor de hielprikscreening. Dit bloed wordt onderzocht op diverse aandoeningen.

Intubatie
Is het aanbrengen van een buis (tube) in de luchtpijp ten behoeve van beademingsapparatuur of om de luchtweg vrij te maken.

Kangaroen
Buidelen. Huid op huid contact. Er is onderzoek naar gedaan dat vroeggeboren baby's het beter kunnen doen als er veel gebuidelt wordt. Pure liefde naar elkaar toe. De baby hoort jouw hartslag.

Lies- en/ of navelbreuken
Doordat bij een te vroeg geboren baby de ademspanninggrote grote druk zet op de buik, komen lies- en/ of navelbreuken regelmatig voor. Navelbreuken, groot of klein, verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. Bij liesbreuken wordt meestal operatief ingegrepen.

Low of High-Flow
Via een neusbril, of “snorretje” kan wat extra lucht en/ of zuurstof worden gegeven aan een kind dat geen CPAP meer nodig heeft.

Meconium
De eerste ontlasting die een baby produceert, wordt meconium genoemd.

Medium care
Wanneer een baby stabiel is op de High Care en bijna zo ver is dat hij naar huis mag, verhuist hij van de High Care naar de Medium Care. Ook worden hier baby’s opgenomen die zijn geboren met een zwangerschapsduur vanaf 32 weken en met een minimaal gewicht van 1.500 gram.

Meningitis
Hersenvliesontsteking; dit ontstaat vaak vanuit een sepsis. Om dit aan te tonen wordt een ruggenprik uitgevoerd. Hierna wordt gestart met antibiotica via een infuus.

Monitor
De monitor registreert en bewaakt de parameters: de hartslag, de ademhaling, de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed (Saturatie). De baby krijgt 3 plakkers op de borst en buik en wordt hiermee aangesloten aan de monitor.

Navellijn
Deze lange infuuslijn wordt steriel door een arts in de navelstreng ingebracht. Vaak gebeurt dit vlak na de geboorte. Een lange infuuslijn kan ook in een arm of been worden ingebracht.

NEC
Necrotiserende Enterocilitis is een darmaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen. Het ontstaat vooral bij kinderen die daarbij ook nog eens dysmatuur (een te laag geboortegewicht voor de zwangerschap) zijn. Het is één van de meest ernstige maar ook levensbedreigende aandoeningen bij prematuren.

Open Ductus Botalli
Voor de geboorte is er een open verbinding tussen de aorta en de longslagader, de ductus Botalli. Normaal sluit de opening binnen enkele uren tot 3 dagen na de geboorte. Als de verbinding na de geboorte open blijft, is er sprake van een open ductus Botalli (ODB).

Pneumonie
Longontsteking; de baby heeft moeite met de ademhaling. Na röntgenonderzoek wordt dan gestart met antibiotica via een infuus.


Prematuur
Een vroeggeboren baby voor de 37e zwangerschapsweek.

Pre-eclampsie
Zwangerschaps- hoge bloeddruk gepaard gaand met eiwitverlies in de urine, met als risico onder meer nierschade, leverschade en ernstige neurologische problemen bij de moeder en ernstige groeivertraging en hersenbeschadiging.

Saturatie
Het zuurstofgehalte van het bloed, met behulp van een bandje met een rood lichtje rondom hand of voet wordt dit gemeten en zal dit op de monitor te zien zijn.

Reflux
Gastro-oesofagale Reflux (GER) is een aandoening die vaak voorkomt bij prematuren.
Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm

 RDS
 Respiratory distress syndrome. Doordat de longen van te vroeg geboren baby’s nog onrijp zijn,    wordt er nog geen of te weinig surfactant aangemaakt. Surfactant is een stof die ervoor zorgt dat er lucht achterblijft in de longblaasjes na het uitademen, zodat de longblaasjes niet samenvallen. Ze klappen als het ware dicht. Een volgende ademhaling vereist dan teveel inspanning, alsof je een hele stugge ballon moet opblazen. De ademhaling is versneld en zichtbaar zwaar.

RMD
Ronald McDonald Huis. In een Ronald McDonald Huis kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren van zieke kinderen die worden behandeld in het ziekenhuis.

R.O.P.
Rethinopathie van de prematuur. Bij deze aandoening is het netvlies van de ogen beschadigd. Dit kan ontstaan bij veel te vroeg geboren baby’s die behandeld zijn met extra zuurstof. De oogarts komt de ogen een paar keer controleren. De ogen moeten voor het onderzoek meerdere keren, met diverse druppels, gedruppeld worden om de pupil te verwijden.

RSV-infectie – RS-virus
Een virusinfectie die aanleiding geeft tot een bovenste luchtweginfectie. Vervolgens kan het ook leiden tot een ernstige infectie van de lagere luchtwegen. Voor vatbare kinderen kan de infectie ook ernstige gevolgen hebben. Sinds een aantal jaar kunnen vatbare kinderen (met long problematiek) in de maanden met een R erin Synagis krijgen op advies van de kinderarts. Dit is geen medicijn om het te voorkomen maar wel het risico te beperken.

Sondevoeding
Als uw kind nog niet zelf kan drinken, krijgt het kleine beetjes melk via de sonde. Een dun slangetje dat door de neus of mond naar de maag gaat.

HFO – Trilbeademing
Via het beademingsapparaat kan de ademhaling van het kind ondersteund worden of geheel worden overgenomen. Bij deze vorm van ademhalingsondersteuning wordt met een heel hoge frequentie (600 keer per minuut) hele kleine beetjes lucht en zuurstof in de longen geblazen.

Visite lopen
Het dagelijkse artsenvisite. Tijdens de artsenvisite bespreken de arts en de verpleegkungide met u hoe het met gaat met de baby en hoe er een behandeling er verder uitziet.

Vitamine C
Bevordert de ijzeropname.

Vitamine D
Wordt gegeven om rachitis (Engelse ziekte) te voorkomen, dus voor de bot ontwikkeling.

Vitamine E
Wordt gegeven om bloedarmoede te voorkomen.

Vitamine K
Wordt bij alle baby’s (eenmalig) toegediend om hersenbloedingen te voorkomen. Is reeds aan kunstvoeding toegevoegd, wordt bij borstvoeding in druppelvorm gegeven.

Warmtebed
Dit is een bed met bodemverwarming, waardoor de baby goed op temperatuur kan blijven. De verpleegkundige of de ouder kan de baby makkelijker verzorgen dan in de couveuse omdat, de baby beter te bereiken is.

Zuurstofbril
Hieraan is een slang bevestigd waardoor bevochtigde zuurstof wordt aangeboden.

 


| Meer

Onze webwinkel gebruikt hele kleine cookies om het bezoek te meten en meer niet. We zullen geen persoonlijke data van u opslaan.